Välkommen till Ängelsbergs VandrarheM
Tallbacka

Nu är det hög tid att planera in våren och sommarens besök!
Boka två nätter så hinner ni med våra besöksmål på promenadavstånd. Spankulera runt i det historiska stationssamhället och se den säregna arkitekturen - från franskt lantslott till nationalromantik. På kvällen varvar ni ner i vår trädgård med sjöutsikt, grillar, tar ett kvällsdopp eller besöker restaurangen ett varpkast bort.

Våra rum & priser

Vi har totalt 9 rum med 20 bäddar i fyra olika byggnader på gården. Ni kan välja att lägga till städning samt hyra av lakan & handdukar, detta ingår ej i rumspriset. Under högsäsong (v26 tom 31) kan ni även förboka frukost.

Priser tillval:
 • städning 180 SEK

 • lakan & handduk 180 SEK

 • frukost 115 SEK (endast v26 tom v31)

LÄGENHETEN Vita huset 

 • 2 sovrum (3 våningssängar)

 • 1 700 SEK/dygn

 • 8 300 SEK/vecka (högsäsong)

Huvudbyggnaden från 1896 byggdes av en järnhandlare och har under årens lopp bl a hyst järnhandel, telegrafstation samt byns mjölkutlämning. I bottenplan ligger vår nyrenoverade lägenhet på 40 kvm. Här finns två rum och kök för självhushåll. Det går att hyra hela lägenheten per dygn eller veckovis. Bilder

Stegfabriken

 • 3 dubbelrum (enkelsängar)

 • 795 SEK/dygn

Stegfabriken har varit precis det, en fabrik för räddningsstegar av rep från 40-talet. Ett bevarat exemplar finns att beskåda på bottenvåningen. Stegfabriken ligger tvärsöver gräsmattan från Vita huset. Här finns tre nyrenoverade dubbelrum (varav ett med balkong) på övervåningen samt sällskapsrum och kombinerad frukostmatsal på nedervåningen. Här finns kök för självhushåll samt duschar och toaletter. Bilder

Röda stugan

 • 3 dubbelrum (1 m våningssäng)

 • 695 SEK/dygn

Stugan ligger mellan Vita huset och Stegfabriken och tillsammans ramar de tre husen in trädgården med utsikt över sjön Åmänningen. Här finns tre dubbelrum och har du hund med dig är det här du får bo. Här var det vandrarhem redan på 40-talet och således finns här gårdens äldsta men också charmigaste rum. Kök för självhushåll samt duschar och toaletter finns i Stegfabriken. Bilder

Toppstugan

 • Dubbelrum med 180 säng

 • 895 SEK/dygn 

 • 4 495 SEK/vecka

Så heter vår mysiga stuga för 2 p. Vill ni bo lite enskilt med skogen inpå knuten och med veranda med vandrarhemmets bästa sjöutsikt är detta ert självklara val. Perfekt för dig som ska skriva klart den där boken som man ska skriva en gång i livet. Här finns kallvatten samt mulltoalett på baksidan. Kök för självhushåll samt duschar och toaletter finns i Stegfabriken. Bilder 

grupper & sällskap

Nio rum med 20 bäddar, sällskapsrum med skön soffa och matplatser för alla, två kök för självhushåll, grillar, vedeldad bastu och egen brygga samt restaurang med fullständiga rättigheter på gångavstånd. Här finns förutsättningar för en perfekt samvaro med företaget, tjocka släkten eller kompisgänget!

"Hyra hela gården" kostar 6 000 SEK/dygn.

Slutstädning samt lakan & handdukar kan hyras till.

om Ängelsberg

Ta dig tid att gå på strövtåg i denna charmiga lilla by med sin oväntade arkitektur. När du har utforskat Skulpturparken, Engelsbergs bruk och Oljeön kan du ta en lång fikastund på byns café. Eller ta en tur in till närliggande Norberg (18 km) och besök Elsa Anderssons konditori med anor från 1700-talet. Njut sedan av solnedgången från vandrarhemmets bastubrygga eller sitt i vår trädgård och beundra utsikten över sjön Åmänningen. Det är bara en kort promenad till den lokala restaurangen med fullständiga rättigheter. Med Ängelsbergs pensionatskaraktär från sekelskiftet får du resa bakåt i tiden och andas ut. Alla sevärdheter ligger på bekvämt promenadavstånd.
Herrgården på Engelsbergs bruk

Världsarvet Engelsbergs bruk

Järnhanteringen i bygden har anor från medeltiden. I vår by ligger ett av de bäst bevarade bruken, numera ett UNESCO världsarv.

Guidade visningar sommarhalvåret. Bruket ligger på gångavstånd från vandrarhemmet. På vägen passerar du Skulpturparken.

Läs mer & boka visning 

Oljeön utanför stationssamhället ängelsberg, världens äldsta oljeraffinaderi

oljeön

“Fabriken träffades av ett blixtnedslag så att den exploderade och brann ned. Ingenjör Ålunds kläder skulle vid branden hava fattat eld så att han för att rädda sig skyndsamt måste kasta sig i sjön och den utrunna oljan skulle hava börjat brinna långt ut över sjön. Oljan rann ut och hela viken brann!”

Så startar historien om världens äldsta bevarade oljeraffinaderi.

Guidade visningar sommarhalvåret. Färjan utgår från bryggan nedanför vandrarhemmet (200 m).

Läs mer & boka visning

skulpturparken

Varje år presenteras nya konstverk och installationer i denna vackra miljö längs Snytenån. Parken ligger på promenadavstånd från vandrarhemmet och är gratis att besöka. Öppet under sommarhalvåret.

Läs mer

skog & sjö

Ta ett kvällsdopp från bryggan (200 m) eller ta en tur med kanot runt Oljeön eller de andra närliggande öarna. Fiskekort går att köpa i turistinformationen i byn.

I skogarna runt Ängelsberg finns svamp och bär. Ni kan också ta en utflykt till Hälleskogsbrännan för att se en utställning krind den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Bastu 300 SEK (2 tim)
Kanot och flytvästar lånar vi ut

Bilder lägenheten vita huset

Lägenheten Vita huset

Bilder stegfabriken

StegfabrikenStegfabrikenStegfabrikenStegfabrikenStegfabrikenStegfabrikenStegfabrikenStegfabriken

Bilder trädgården

TrädgårdenTrädgårdenTrädgårdenVita husetTrädgårdenTrädgårdenTrädgårdenTrädgården

Kontakt

Telefon

(+46) 0709-45 55 57

Adress

TALLBACKSVÄGEN 8, 737 90 ÄNGELSBERG